
1- Bireysel ısıtma sistemi
2- Merkezi ısıtma sistemi
Bireysel ısıtma sistemi Kombi ve kat kaloriferi ile ısıtma sağlanan sistemlerdir. Yasa gereği 2000 m2' den büyük alanlara sahip binalar merkezi sistemle 2000 m2' den küçük olan binalar ise bireysel ısıtma sistemine göre yapılmaktadır.
Merkezi ısıtma sistemi nedir?Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik’in 3. Maddesi’ne göre; Merkezî ısıtma sistemi: Bir merkezden elde edilen ısıtma enerjisinin binalara dağıtılmasını ve bağımsız bölümlerin ısıtılmasını sağlayan sistemidir. Bir binanın çeşitli bölümlerinin, bir merkezden borularla sevk edilen sıcak su veya buharla, ya da kanallarla sevk edilen sıcak hava ile ısıtılma sistemi. Dairelerde kombi veya soba yoktur. Merkezi ısıtma sistemi ile doğalgaz veya kömür ile kazan vasıtasıyla açığa çıkarılan ısının boru ve petekler aracılığıyla binaya paylaştırılması söz konusudur.
Merkezi ısıtma sistemleri :
-Yer tipi kazan
-Yoğuşmalı duvar tipi kazanalar (Kaskad sistemler) ile sağlanır.
Yerden Isıtma Nedir ?
Yerden ısıtma sistemleri, mekanik tesisat alanında binaları yerden daha konforlu ısıtmak için kullanılan bir sistemdir. Fakat çok fazla cam yüzeye sahip yapılarda ve özellikle soğuk iklim bölgelerinde ısı kaybı fazla olduğu için çok tercih edilmese de sıklıkla kullanılan yerler olarak; Cami, Hamamlar, Yüzme havuzları, Seralar, yollar, statlar vb. yerlerde karşımıza çıkmaktadır. Yerden ısıtma sistemlerinin birçok avantajı ve dezavantajları da olsa ülkemizde 1980 yılından sonra bu yöntemin uygulanmasına geçilmiş.
Yerden Isıtmanın Avantajları:
– Dekoratiftir, daire içinde gözü rahatsız eden radyatörler ve radyatör borulaması görülmez, mekanlarda kullanım alanını daraltmaz.
– Konforludur, mekanlarda homojen bir ısı dağılımı sağlanmış olur. Isı tavanda birikmeden, insan boyu seviyesinde kalır.
– Isıtma suyu ve oda sıcaklığı arasındaki fark az olduğundan, radyatörlü sistemde olduğu gibi mekanlarda aşırı hava akımı oluşmaz. Toz sirkülasyonu önlenir, duvarlarda ve perdelerde kirlenme olmaz.
– Zemine döşenen strafor nedeniyle katlar arasında ısı ve ses yalıtımı sağlanır.– Düşük ısıtma gidiş-dönüş sıcaklıklarında (örn. 40/30º C) çalıştığından, yoğuşmalı kombi veya kazan kullanıldığında ısıtma cihazından en yüksek verim elde edilir.
– Radyatör ve metal boru içermediğinden paslanma ve çürüme gibi problemler olmaz.
– Kolon sayısı bire indiği için her katta beton tabya delinmesi işleri azalır. Kolon malzeme ve işçilik maliyetleri ile montaj süreleri azalır.
– Kat içlerinde döşeme hızı yüksektir. En yaygın yöntem olarak, her katta ana kolondan her bir odaya ayrı grup borular zemine serilir. Borular kangal halinde temin edildiğinden nakliyesi kolaydır.
– Fittings kaynatma işlemleri olmadığından, kaynak makinesi v.b. özel alet gerektirmeden kolay ve hızlı montaj yapılır.– Her bir oda için, kollektördeki ilgili grubun vanası kısılarak ya da kapatılarak istenen oda sıcaklığı ayarlanabilir.
– Boruların servis ömrü işletme sıcaklığına ve basıncına göre değişken olup, 50 yıla kadar çıkabilmektedir.
Kaskad Sistem Nedir ?
Kaskad sistemi; sitelerde veya çok katlı binalarda kullanılan merkezi ısıtma sistemidir.. Birden fazla yoğuşmalı kombi, kontrol modülü aracılığı ile birbirine bağlanarak çalışması sağlanan bir sistemdir. Tek döşemeli yoğuşmalı kazan sistemine göre daha ekonomik bir sistemdir.
Kaskad Sistemi Nasıl Çalışır?
Kaskad sisteminin birden fazla yoğuşmalı kombinin birbirine bağlanması ile yapıldığını belirtmiştik. Örnekle açıklamak gerekirse; binanın ihtiyacı 600000 kcal olsun diyelim. Tek döşemeli yoğuşmalı kazan sisteminde 600000 kcal’lik tek kazan gereklidir. Ancak kaskad sisteminde; 100000 kcal’lik 6 adet kombi gereklidir. Binada sadece 100000 kcal’lik ısı gerekiyorsa tek kombinin çalışması yeterlidir. Ancak 300000 kcal’lik bir ısıya ihtiyaç olduğunda 3 kombi devreye girer. Tek döşemeli yoğuşmalı kazan kullanılan sistemlerde, 100000 kcal’lik ısı için veya 600000 kcal’lik ısı için de kazanın tamamının çalışması gerekir.Kaskad sisteminde, istenilen sıcaklığa ulaşmak için önce tek kombi çalışır. Tek kombi yetersiz kaldığı durumda otomatik olarak ikinci kombi devreye girer, bu şekilde duruma göre sırayla diğer kombiler devreye girer. Kaskad sisteminde, bütün bacalar birbirine bağlanabildiği gibi duruma göre kombilere ayrı ayrı baca bağlantıları da yapılabilir. Ayrıca kaskad sistemi en az 2 kombi en fazla 25 kombiye kadar çalışabilir.
Kaskad Sisteminin Avantajları Nedir?
Kaskad sisteminin, tek yoğuşmalı kazan sistemine göre birçok avantajı bulunmaktadır. Yoğuşmalı kombiler sıralı bir şekilde çalışmaktadır. İstenilen sıcaklığın elde edilmesi için kombiler belli bir düzende devreye girer, bütün kombilerin aynı anda çalışması söz konusu değildir.Bütün kombiler eşit miktarda çalışmaktadır. Her zaman en baştaki kombi çalışmaz, 24 saatte bir kombi çalışma sırası otomatik olarak değişerek bütün kombilerin eşit şekilde çalışması sağlanır. Böylece kombilerin yıpranma oranları eşitlenmiş olur. Elektrik tüketimi minimum seviyededir. Bunun nedeni pompaların çok küçük olmasından kaynaklanır. Kazan sistemine göre kaskad sisteminde arıza masrafları daha düşüktür.